hemel
instrumenten
Om atmosferische grootheden te bepalen zijn sinds de Renaissance meetinstrumenten van allerlei vormen en uitvoeringen bedacht. Ik heb een kleine collectie weerinstrumenten uit het analoge tijdperk, waarin je nog aan een instrument kon zien waartoe het diende.

Mijn observatorium in de stedelijke omgeving met Hellmann-regenmeter en thermometerhut volgens Stevenson.

Aneroidebarometer met drukdoos van Vidie. Serienummer 3618. Gefabriceerd door L.C. (Louis-Clément) Breguet, Paris, omstreeks 1865.

Barograaf van Richard Freres, Paris, eind 19de eeuw. Het instrument heeft een luchtdrukschok geregistreerd die optrad bij de passage van een zware bui.

Glazen maximum-minimumthermometer volgens Six.

Aneroidebarometer in zakformaat van Redier, Paris, eind 19de eeuw.

Windsnelheidsmeter voor handmeting in het veld.

'Lambrechts Wettertelegraph, model Torricelli'. Gecombineerde thermohygroscoop en aneroidebarometer. Hoogte 53 cm. Fabricaat Lambrecht, Duitsland, circa 1910.

Collectie glazen buitenthermometers.

Aneroidebarometer in zakformaat van Breguet, Paris. Serienummer 9626. Gesigneerd L.C. Breguet (Louis Clement). Omstreeks 1865. Doorsnede 61 mm.

Dauwpunt- en hygrometer naar Daniell.

Aneroide barometer van het merk 'ATCO' uit de Verenigde Staten, in de jaren '60 vervaardigd in West-Duitsland. De schaalplaat is van 'custard glaze' met een licht gehalte aan uraniumoxide. Die licht groen op bij bestraling met een ultravioletlamp ('blacklight').
Aneroide barometer naar E. Bourdon, circa 1870. Gefabriceerd door Hue, Paris. Nederlandstalig, retail Gudendag, Amsterdam. Doorsnede 31 cm.

Minimumthermometer naar Rutherford. Schaal in graden Réaumur.

'Planten-hygrometer' uit 'De onfeilbare weervoorspeller' (uitg. G. Th. Bom, Amsterdam 1880). In het midden is een zaadje van de Reigersbek (Erodium cicutarium) geprikt dat door zijn vochtgevoelige reactie fungeert als indicator.
Aneroide barometer in een luchtdicht afgesloten glazen stolp. De lucht binnen staat via een ventiel in contact met de buitenlucht. Demonstratie-instrument voor het natuurkundepracticum.

Verdampingsmeter naar Piche. Lengte 257 mm. Fabrikaat Kon, Leerdam, circa 1950.

Getijdenklok naar eigen ontwerp. De klok is afgesteld op de eb- en vloedcyclus aan de Hollandse kust.

'Keilsichtmesser' (wig-zichtmeter) naar Prof. dr. Wigand. Fabrikaat R. Fuess, Berlin, circa 1925. Serienummer 185649.

Regenglas volgens het oude model van Jan Pelleboer. Bij uv-bestraling licht het glas groen op wat er op wijst dat het een geringe hoeveelheid uraniumoxide bevat (zogeheten 'annagroen' glas).
Kamferglas door Pastorelli, London, eind 19de eeuw.

Aneroidebarometer met drukdoos van Vidie, te zien in de opengewerkte schaalplaat. Serienummer 5733. Gefabriceerd door L.C. (Louis-Clément) Breguet in Parijs, omstreeks 1865.
Aneroide barometer, gesigneerd DOLLOND LONDON. Tweede helft 19de eeuw. De barometer is vervaardigd door de wereldberoemde instrumentmakersfamilie Dollond, die al in 1750 in Londen een bedrijf in optische instrumenten stichtte.

Hoogtemeter/barometer naar Paulin. Zweeds fabricaat, jaren '20 van de 20ste eeuw.